Leadership Academy: een dagje Madurodam en de Tweede Kamer

 0

Maaike: We begonnen beneden in de school. Daar moesten we verzamelen en wachten tot kwart voor negen. Daarna zouden we vertrekken en toen het kwart voor negen was liepen we de school uit en liepen we naar de tram. Ashley (begeleider Leadership Academy) vroeg aan ons of we al iemand hadden om samen een vraag mee te stellen aan D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. Ik ging samen met Maud, een meisje uit mijn klas. Toen we aan waren gekomen bij Madurodam moesten we naar binnen en daar gingen we in een klaslokaal zitten. Iedereen moest bij zijn eigen politieke partij –die zijzelf hadden opgericht – gaan zitten we kregen een lijst met vragen. Op een gegeven moment waren we klaar met het invullen van de vragen en iemand van Prodemos (de organisatie die de rondleiding gaf) genaamd Jersey, vroeg ons om een voorzitter aan te wijzen, een woordvoerder, een (ik weet het niet meer) en een secretaris.

Jikke: Met Jastin zijn we naar Madurodam en de Tweede Kamer geweest. We gingen eerst met de tram naar Madurodam en daar gingen we naar een lokaal waar we onze eigen politieke partij moesten oprichten maar die hadden we al. Toen moesten we per partij vier gebouwen kiezen die we in de stad (groot kleed met wegen, velden, fietspaden, rotondes, sloten en gras) wilden plaatsen. Dan gingen we stemmen op de gebouwen en alle gebouwen met 6 of meer stemmen kwamen in de stad.

Maaike: Toen we dat hadden gedaan vroeg hij ons om naar voren te komen en daar een gebouw uit te kiezen (zoals: een ziekenhuis, een kerk, een moskee, een school, enz.) Daarna vroeg hij de secretaris om naar voren te komen en om een gebouw te pakken, en daarna de wormpoeder (woordvoerder), en de voorzitter. Toen had elke partij vier gebouwen. Daar moest je een top vier van maken en daarna gingen we stemmen welke er allemaal in moesten en er zijn er uiteindelijk maar twee niet in gekomen, en er zijn vier partijen dus 2 van de 16.

Jikke: Toen gingen we tussendoortje eten en een speurtocht doen. Daarvoor moesten we in tweetallen en ik ging met Lize. Per tweetal kreeg je een tablet. Dan moest je op zoek naar een geel kastje en dat moest je scannen. Dan kwam er een filmpje dat uitlegde wat je moest zoeken. Die dingen moest je dan zoeken en ook scannen. Als je dat had gedaan moest je naar het binnenhof (in het klein) en dan zelf je eigen Miljoenennota invullen. Hoe langer je er over de speurtocht deed, hoe korter je de tijd had om te lunchen en door het park te lopen.

Maaike: Daarna moesten we een miljoenennota invullen maar eerst moesten we een speurtocht doen en toen hadden we pauze. Hoelanger je over de speurtocht deed hoe korter je pauze had. Helaas werden er twee meisjes die mee gingen geplaagd door meeuwen waardoor er een zijn lunch verloor en de ander een boterham toen we klaar waren bij Madurodam gingen we naar de Tweede Kamer.

Jikke: Plots kwamen er heel veel meeuwen op ons af. We gilden heel hard en uit schrik gooide ik mijn boterham naar ze toe en we renden gillend weg maar ze bleven ons achtervolgen dus gingen we schuilen. Toen we dachten dat de kust veilig was, gingen we weer lopen maar ze zaten gewoon serieus klaar om ons aan te vallen en ze vielen ons dus gelijk weer aan, dus renden we weer keihard weg. Toen we ze kwijt waren hadden we 1 minuut rust, en toen kwamen ze wéér. Toen moest ik huilen (want ik vond het zó eng). We besloten al gillend dat we naar juf Lotte en juf Ashley in het restaurant gingen. Inmiddels was ik al gestopt met huilen. Eenmaal binnen vroeg juf Lotte of het ging en ik zei ja maar bedoelde nee en toen begon ik weer te huilen. Ik had nog maar 1 boterham dus kocht ik wat eten (want die andere had de meeuw).

Maaike: Daar moesten we eerst door de beveiliging en daarna gingen we naar de publieksruimte via de Tweede Kamer.  Helaas waren we niet bij een (plenaire) vergadering we leerden van alles over de zetels.

Jikke: Toen gingen we naar de Tweede Kamer. We moesten alles uit onze zakken halen en onze jas uit doen en onze tas af. Je mocht alleen je notitieboekje en pen meenemen (we kregen een eigen Jastin boekje en pen). Het was een groot gebouw en je mocht niet naar de eerste verdieping, want dat is alleen voor de leden. Je kreeg een sticker op je tas. We mochten ook Kees Verhoeven interviewen.

Daarna gingen we vragen stellen aan Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van de D66. Dit zijn een paar vragen:

  1. Hoe ga je om met kritiek en dingen waar je heel erg tegen bent?

Kritiek is niet leuk maar wel logisch en de dingen waar ik heel erg tegen ben dat gebeurt wel is en dat is heel vervelend, maar het kan niet anders

  1. Wat zou je doen als je niet politicus was?

Eerst wilde ik piloot worden en toen had ik een test gedaan, maar toen was ik niet geschikt daarna wilde ik bij de politie. Daar was ik ook niet voor geschikt en nu ben ik dus politicus.

  1. Wat zou je doen als je niet politicus was?

Ik zou wat meer voor huisartsen opkomen die moeten betalen voor allerlei verzekeringen

  1. Wat vind je leuk aan politiek?

Een debat en de interviews na afloop.

  1. Op welke partij stemde je ouders?

D66.

  1. Op welke partij stemde jij vroeger?

GroenLinks en D66.

  1. Heb je kinderen?

Ja, ik heb een zoontje van 7 jaar.

Jikke: Ik snapte eigenlijk helemaal niets van wat ze daar allemaal zeiden maar dat gaf niet want het was gewoon super cool. We kregen ook nog een blad met wat er nou allemaal werd gevraagd in dat uurtje maar dat snapte ik ook niet.Ik vond het echt een hele leuke dag en ik heb veel geleerd en gezien.

Maaike: Dit waren een aantal vragen die toen werden gesteld we hebben ook nog een foto gemaakt met zijn allen en daarna had de assistent (Josta van Brouwershoven) van Kees geregeld dat we alsnog een vergadering mochten bijwonen.   Ik vond het heel leuk dat we die mochten bijwonen, maar het onderwerp vond ik een beetje saai. Ik snapte er ook niet veel van. Na de vergadering pakte we onze spullen die we bij de beveiliging hadden achtergelaten en gingen we met de tram weer terug.

Groetjes,

Maaike en Jikke


Gerelateerde nieuws

Mededeling

Stichting NPOINT is een landelijke platformorganisatie die samen 6 onderwijscentra omvat, met in totaal 15 vestigingen die regionaal al meer dan tien jaar bijdragen aan onderwijs, innovatie en talentontwikkeling. Deze onderwijscentra zijn Stichting Witte Tulp, Stichting Instituut Het Centrum, Stichting Cemin, Stichting Kennisplein, Stichting Educatief Centrum De IJssel en Stichting Meridiaan. Ons bestuur, onze medewerkers […]

Lees meer →

Prijsuitreiking Pangea-wiskundewedstrijd 2016

De Pangea-wiskundewedstrijd 2016 is dit jaar voor het eerst georganiseerd in Nederland. Na een spannende voorronde volgde de finale aan de Universiteit van Leiden. Hier hebben totaal 50 leerlingen aan deelgenomen uit de groepen 6, 7, 8 en de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs. Na de finale hebben de leerlingen met veel belangstelling […]

Lees meer →

Geslaagde eerste editie van de Pangea-wiskundewedstrijd!

Wat is de Pangea-wiskundewedstrijd? NPOINT heeft dit jaar voor het eerst de Pangea-wiskundewedstrijd georganiseerd in Nederland. De Pangea-wiskundewedstrijd is een Europese wiskundewedstrijd. Elk jaar nemen ongeveer 400.000 leerlingen – verdeeld over 19 Europese landen – hieraan deel. Deze tweedelige wedstrijd bestaat uit een voorronde en een finale, en richt zich aan alle leerlingen uit de groepen […]

Lees meer →

De finalisten van de Pangea-wiskundewedstrijd zijn bekend

Hieronder treft u de lijst van de finalisten. Van elk leerjaar zijn de leerlingen die boven de 60% hebben gescoord geselecteerd. Hierbij willen wij als Pangea team de finalisten feliciteren en alle deelnemers hartelijk bedanken omdat zij aan de Pangea-wiskundewedstrijd hebben meegedaan.

Lees meer →

De recente aanslagen in België en Turkije is de zoveelste aanval op vrede en harmonie

Wij veroordelen de brute terroristische aanslagen die recentelijk in België en Turkije hebben plaatsvonden en hebben geleid tot honderden onschuldige burgerslachtoffers. Deze terroristische daad is niet alleen een aanslag op de vrede en harmonie van België en Turkije, maar klaarblijkelijk ook voor de rest van de wereld. Hiernaast vormen deze daden ook een aanval op de […]

Lees meer →
Back to Top